Najviac nocí v Trenčianskom kraji

Bedeker Trenčín

Najviac nocí v Trenčianskom kraji

Trenčín, 20. november 2018

Trenčiansky kraj je medzi domácimi aj zahraničnými turistami vyhľadávanou destináciou. V prvom polroku 2018 trenčiansky región navštívilo 173 588 návštevníkov, čo je takmer o 1000 osôb viac ako v rovnakom období minulého roku. V rámci celého Slovenska sa najväčším počtom návštevníkom môže pýšiť Bratislavský kraj. V prvom polroku 2018 ho navštívilo 663 564 avšak tu návštevnosť v porovnaní s rokom 2017 klesla o 299 osôb. V rebríčku návštevnosti prvého polroka 2018 je najmenej navštevovaným krajom Slovenska Nitriansky kraj so 146 854 návštevníkmi. Trenčiansky región si z hľadiska návštevnosti aj počtu prenocovaní drží stabilné 5. miesto spomedzi všetkých slovenských krajov. „Prvenstvom sa náš kraj môže pochváliť v priemernom počte prenocovaní, t.z. že turisti u nás priemerne strávili až 3,7 dňa, čo je najviac z celého Slovenska. Potešilo nás aj to, že trenčiansky región mal v prvom polroku najväčšie tempo rastu prenocovania zahraničných návštevníkov v rámci celej SR, až 17,5 %.,“ s nadšením prehlásil predseda krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Trenčín región Juraj Gerlici.

Vďaka bedekru turisti objavia nové miesta

Podľa najnovších štatistík Trenčiansky kraj vyhľadáva čoraz viac zahraničných turistov. V prvom polroku 2018 to bolo 51 810 zahraničných turistov, čo je o 2 343 viac ako v prvý polrok 2017. Zahraniční návštevníci, ktorí plánujú svoje cestovateľské itineráre, vyhľadávajú potrebné informácie o destinácii v online svete, ale aj v printových turistických sprievodcoch. Bedekre obsahujú prehľadné a najmä užitočné informácie o destinácii v rôznych jazykových mutáciách a nechýba v nich ani mapa kvôli lepšej orientácii. Takýto typ turistického bedekra sa podarilo vytvoriť aj KOCR Trenčín región v spolupráci s vydavateľstvom The Slovak Spectator. Knižný sprievodca má až 110 strán, text je napísaný v slovenčine aj angličtine a obsahuje prehľad lákavých turistických miest naprieč celým Trenčianskym krajom.
„Celý sprievodca vychádza v edícii Spectacular Slovakia čiže cestovateľskej edícii, ktorú vytvára moderný medzinárodný tím – v tomto prípade to bolo 10 ľudí, medzi nimi 2 Američania a 1 Britka. Sprievodca je spracovaný tak, že sa na jednotlivé turistické miesta nepozeráme len ako na turistické lokality, ale na miesta, za ktorými sú príbehy ľudí. Nájdete tam napríklad príbeh sprievodcu v Pružinskej dúpnej jaskyni, miestneho nadšenca, ktorý sa stará o to, aby ľudia zažili špecifickú atmosféru tejto jaskyne,“ ozrejmil jedinečný prístup k zostaveniu brožúry Ján Pallo, riaditeľ vydavateľstva The Slovak Spectator. Nový turistický bedeker bol uvedený do života minerálnou vodou z trenčianskeho regiónu. Turisti si ho budú môcť zakúpiť vo všetkých väčších kníhkupectvách, uvažuje sa aj nad predajom v turisticko-informačných kanceláriách či priamo na turistických atrakciách.

Pilotná bezbariérová destinácia

Webové sídlo KOCR www.trencinregion.sk už tri roky slúži ako hlavný informačný kanál a turistom poskytuje cenné informácie o pobyte v trenčianskom regióne. Ročne tento turisticko-informačný portál navštívi viac ako 200 tisíc návštevníkov. Webový portál sa v tomto roku rozšíril o jedenásť audio nahrávok s faktami a zaujímavosťami o najatraktívnejších miestach v Trenčianskom kraji. Nechýba medzi nimi nahrávka s informáciami o Trenčianskom hrade, Bojnickom zámku, hrade Lednica, Považskom hrade, hrade Uhrovec a Beckov, Čachtickom hrade a podzemí, mohyle Milana Rastislava Štefánika, Skalke and Váhom či informácie o hviezdnej oblohe z Hvezdárne v Partizánskom.
Pútavé zvukové nahrávky majú prioritne slúžiť zdravotne postihnutým osobám, ktoré sa kvôli hendikepu nemôžu dostať na vyhľadávané turistické lokality a prezrieť si prezentované expozície. „Chceli sme vytvoriť produkt pre invalidných a inak zdravotne obmedzených ľudí, aby sa v pohodlí domova mohli dozvedieť zaujímavé informácie o najkrajších miestach v našom kraji,“ ozrejmila Eva Frývaldská, výkonná riaditeľka KOCR Trenčín región. Ako ďalej uviedla, väčšina historických a kultúrnych pamiatok či iných turistických zariadení v kraji je neprístupná zdravotne ťažko postihnutým osobám. Touto aktivitou chce KOCR Trenčín región vzbudiť pozornosť verejnosti a podnietiť správcov turistických zariadení k prispôsobeniu prehliadok pre zdravotne postihnuté osoby. Vďaka nadviazaniu spolupráce s občianskym združením (OZ) Bez bariéry plánuje KOCR Trenčín región vyvíjať systematické kroky k odstraňovaniu bariér v turistických lokalitách.
„Každá bariéra je v podstate zámok pre imobilných a hendikepovaných, ktorí nemajú pomyseľný prístupový kľúč k našim pamiatkam, mestám, kultúrnym domom, športoviskám, hotelom, ale aj verejným priestranstvám, úradom a pod. Trenčiansky kraj je zaujímavou turistickou destináciou a Slovensko aj tento región si zaslúžia, aby ho videli aj zdravotne postihnutí návštevníci z Česka a ďalších krajín. Preto ho musíme spoločne postupne odomykať, aj keď základná bariéra je často inde. V hlavách kompetentných, ktorí môžu prostredie zmeniť…Vitaj Trenčiansky kraj… si prvý, kto sa odomyká.“ vyjadril potešenie Petr Kučera, predseda OZ Bez bariéry – Národná platforma proti bariéram.

Pokojné sviatky sú v Trenčianskom kraji

KOCR Trenčín región systematicky vyvíja aktivity smerujúce k zvyšovaniu návštevnosti a počtu prenocovaní turistov v kraji. Na nadchádzajúcu zimnú sezónu pripravila atraktívnu on-line kampaň, ktorej cieľom je podnietiť ľudí, aby strávili sviatky v Trenčianskom kraji. Vďaka trojici kúpeľov sa trenčiansky región profiluje ako pokojná a na relax vhodná destinácia. V protipóle hektických a stresujúcich vianočných príprav, je práve trenčiansky región, ako ideálne miesto na strávenie kľudných sviatočných dní. Kampaň pozýva na pomalé, priam najpomalšie sviatky v Trenčianskom regióne. „Ponuku pokojných sviatkov si záujemcovia môžu pozrieť na špeciálnej web stránke www.najpomalsiesviatky.sk. Heslom kampane je zahodiť predvianočný stres a užiť si pokoj a relax v kúpeľoch, vyšantiť sa na nepreplnených lyžiarskych svahoch či spoznať život kráľov a princezien na stredových hradoch,“ priblížila kampaň výkonná riaditeľka KOCR Eva Frývaldská.

zoznam všetkých aktualít

 

X